Aile hekimleri yok sayılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhtarlık binalarının elektrik faturalarının ticari abone tarifesi yerine konut tarifesi üzerinden düzenleneceğini açıkladı. Karara tepki gösteren aile hekimleri “ASM’ler ticarethane sayılıyor. Peki kamu hizmeti veren aile hekimleri neden dikkate alınmıyor?” diye sordu.

Aile hekimleri yok sayılıyor


AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gün Ankara'da muhtarlarla yaptığı görüşmede, muhtarlık binalarının elektrik faturalarının ticari tarife yerine konut tarifesi üzerinden uygulanacağını açıklaması tepkiye neden oldu. Aile hekimleri, Aile Sağlığı Merkezleri’nin (ASM) yarı ticarethane sayıldığını ve faturaların bu nedenle yüksek geldiğini belirterek "Peki kamu hizmeti veren ASM'ler neden dikkate alınmıyor? Derdimiz sadece elektrik fatuları değil. Kamu hizmeti veren ASM'lerin binaları kamu tarafından yapılmalı ve giderleri kamuya ait olmalı" dediler.

TÜCCAR DEĞİLİZ

BirGün'e değerlendirmelerde bulunan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, “Muhtarlara bina da yapılıyor. Biz her zaman şunu vurguladık, ASM'lerde kamu hizmeti veriliyor ve buralar kamuya ait olmalı. Biz tüccar değiliz, buralar da ticarethane değil. Bize verilen cari giderler ile bütün bu işlemleri bina kiralanması, elektrik, su, doğalgaz ödemeleri her şeyi yapmamız isteniyor. Burada kamu hizmeti var" değerlendirmesini yaptı. Havaların soğuması ile birlikte ASM’lerdeki faturaların da yükseleceğine dikkat çeken Kırımlı, “Devlet artık bir el atsın. Bizim burada yaptığımız iş birinci basamak sağlık hizmeti, herhalde muhtarlardan daha önemlidir” diye konuştu. Kiracılık süresi 10 yılı dolan yerlerde mülk sahiplerinin yüksek kira artışı yaptığını ve hekimlerin zor durumlar yaşadığını anlatan Kırımlı "İstanbul 2010’da aile hekimliği sistemine geçti. 10 yılı geçen kiracılık durumunda sonra ev sahibi istediği kadar kira yapabiliyor. Daha bu hafta bir arkadaşımızın kirası 8 bin 500 TL’den 17 bin TL’ye çıktı. Bir anda yüzde yüz artınca hekimler de ne yapacağını bilmiyor. Bu yıl bunun gibi örneklere çok rastlayacağız. " diye konuştu.

POLİTİK MANEVRA


Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Can Kirişçi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararını "seçim yatırımı" olarak değerlendirerek "Muhtarlıkların fiziki olarak bürodan farkları yok. Hal böyleyken büro olarak kapasitesi belli olan çok cüzi elektrik tüketimi olan muhtarlara böyle bir ayrıcalık yapılması bence politik bir manevra gibi geliyor. Çünkü bunun mali karşılığı çok büyük değil. Sadece sıfat olarak yapılan bir iyileştirme" dedi. Kirişçi, "Kış dönemi geliyor. 5 bin, 10 bin hatta 20 bin TL elektrik faturaları ödeyen ASM’lerimiz oluyor ve bunlar ticarethane kapsamında değerlendiriliyor. Derdimiz sadece elektrik de değil. Bunun yanında bina kiralama, ısınma, su gibi çok büyük sorunlarımız var. Şu an kiramız 15 bin TL. Biz sendika olarak şunu söylüyoruz. Kamu hizmeti, kamu binasında ve kamu tarafından verilir. Ama bu konuda ne belediyelerle, ne de Sağlık Bakanlığı'nda bu konuda hiçbir çalışma göremiyoruz" değerlendirmesini yaptı.

İstanbul Eyüp’te çalışan bir aile hekimi ise muhtarlık binalarının elektrik faturalarına ilişkin yapılacak düzenleme kararını “Şaşkınlıkla izliyoruz. Çünkü bizlerin çok ciddi problemleri var. Yaşanan ekonomik problemler karşısında yalnız bırakıldık. ASM binaları kamuya ait olmalı. Deprem yönetmeliğine bile uygun olmayan binalar var, hem hastalar hem personel riskli yerlerde çalışıyor" dedi. 6 bin olan kiralarının 20 bin TL yapılmak istendiğini anlatan hekim, şunları anlattı: "ASM'leri işletmemiz için bize verilen cari gider ödeneğinden tüm giderleri karşılamamız isteniyor. Artan enflasyon karşısında giderler arttı. Kiramız 20 bin liraya çıkarılmak istendi, pazarlık yapıyoruz. Bu durumlarla baş başa bırakıldık. ASM binaları ve giderleri kamuya ait olmalı.”