AKP'li Tevfik Göksu kendi planını kendi bozdu

AKP'li Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, 2 yıl önce yaptığı planları bozarak, Esenler'de yeşil alan miktarını 330 bin metrekare küçülttü. AKP'li Göksu seçimden sonra İBB'nin mülklerini yeşil alana çevirmekle övünmüştü.

AKP'li Tevfik Göksu kendi planını kendi bozdu


Odatv'nin haberine göre, AKP’li Esenler Belediyesi, kendisine devredilen 7.2 milyon metrekarelik, Topçular-Baştabya (Kuzey) kışla arazisi için 2019’da yaptığı imar planlarını değiştirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayına sunulan ve bir ay süreyle askıya çıkan, “revizyon” nazım imar planı göre ticaret+konut alanı yüzde yüz arttırılırken, yeşil alan miktarı yaklaşık 330 bin metrekare küçültüldü.

2019 imar planlarında “Park Alanları + Ağaçlandırılacak Alanlar+ Rekreasyon Alanları” lejantındaki alanların toplamı 2 milyon 402 bin 800 metrekareydi. Belediyenin yeni hazırladığı planda ise “Pasif Yeşil Alan + Park ve Yeşil Alanlar + Ağaçlandırılacak Alanlar + Rekreasyon Alanları (Millet Bahçesi)” lejantı altındaki arazilerin miktarı 2 milyon 72 bin 195 metrekareye düşürüldü. Yeşil alan miktarını yaklaşık 330 bin metrekare küçülten Esenler Belediyesi, önceki planlarda yaklaşık 60 bin metrekare olan “Meydan Alanlarını” da, yaklaşık 20 bin metrekareye düşürdü.

İBB'YE AİT ARAZİLERLE ÖVÜNMÜŞTÜ

Aynı zamanda İBB Meclisi AKP Grup Başkanvekili olan Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Ekrem İmamoğlu’nun belediye başkanı seçilmesinden sonra, İBB Meclisi’ndeki AKP çoğunluğunu kullanarak, İBB’ye ait bir çok araziyi yeşil alana dönüştürülmesi kararını aldırtmıştı. Göksu, karardan sonra yaptığı açıklamada “İstanbul’a 295 bin metrekare yeşil alan kazandırdık” demişti.

KONUT YERİNE TİCARET+KONUT

İlçedeki yapıların “yüzde 54’ünün riski ve güvensiz” olduğu tespitini yapan Esenler Belediyesi, yeni planla riskli ve güvensiz yapılarda oturan vatandaşları yeni alana transfer edecek. Askeri araziyi bu amaçla aldı. Ancak, 2019 planında 2 milyon 129 bin 615 metrekare olarak ayrılan konut alanı, 1 milyon 347 bin 143 metrekareye düşürüldü. Buna karşın karma yapılaşma olan ticaret+konut alanını ise 608 bin 140 metrekareden, bir milyon 237 bin 611 metrekareye çıkardı. Sadece “Ticaret” lejantında kalan alanların miktarını da 4 bin 500 metrekareden, 76 bin 470 metrekareye yükseltti.

Eski planda yaklaşık 50 bin metrekare olarak planlanan “Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ne” yeni planda yer verilmedi.

PLAN REVİZYONUNUN GEREKÇESİ

Esenler Belediyesi’nden şehir planciısı Cihat Cafer Kömür, şehir plancısı Muhammet Polat, harita mühendisi İbrahim Aslan ve Esenler Belediye Başkan Yardımcısı inşaat yüksek mühendisi Adil Şenden tarafından hazırlanan yeni planın gerekçesi özetle şöyle belirtildi:

“Ulaşım güzergahları, genişlikleri ve işlevselliklerinin artırılması, donatı alanlarının artırılması ve dağılımının daha optimize bir şekilde yapılması, yapılaşacak alanlarının miktarının düşürülmesi sonucunda plan bütünündeki donatı alanlarının artırılması, Konut ve Konut+Ticaret gibi yapılaşabilir alanların azaltılması ve tasarım açısından daha özgün bir yapılaşmanın ortaya konulabilmesi amacıyla hazırlanan İmar Planı.”