Almanya Dışişleri Bakanı Atina’da: Miçotakis'le Türkiye'yi görüştü

Doğu Akdeniz’de suların yeniden ısındığı ve Ukrayna’daki savaşın devam ettiği bir dönemde Alman politikacı Yunanistan hükûmeti yetkilileriyle bir dizi önemli meseleyi masaya yatırıyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Atina’da: Miçotakis'le Türkiye'yi görüştü

Almanya Dışişleri Bakanı Atina'da Başbakan Miçotakis'le Türkiye'yi görüştü
Almanya Dışişleri Bakanı komşu Yunanistan’ın başkenti Atina’ya önemli bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Yunanistan basınındaki son bilgilere göre Yunanistan Başbakanı Almanya Dışişleri Bakanı ile bir araya geldi. Kiriakos Miçotakis Almanya Dışişleri Bakanı'nı Türk-Yunan ilişkilerindeki son gelişmeler hakkında bilgilendirdi.

Mitsotakis, cuma günü Maksimou Sarayı’nda Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile yaptığı görüşmede Yunanistan'ın uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkileri temelinde Türkiye ile iletişim kanallarının açık olmasını istediğini ifade etti.

Yunanistan Başbakanı, Türk-Yunan ilişkilerindeki son gelişmeler hakkında Alman Dışişleri Bakanı'na bilgi verdi.

MİÇOTAKİS'İN TÜRKİYE MESAJI

‘CNN Yunanistan’da yer alan habere göre Miçotakis "Türkiye’nin provokasyonlarının ve egemenlik meydan okumalarının bölgesel istikrar için bir tehdit oluşturduğunu ve ne Yunanistan ne de AB tarafından tolere edilemeyeceğini" vurguladı.

Tüm Avrupa'yı ilgilendiren bir konu olan göç konusunda ise Başbakan, Yunanistan'ın aynı zamanda Avrupa sınırları olan sınırlarını uluslararası hukuk ve insan haklarına saygı çerçevesinde koruduğunu yineledi.

ENERJİ KRİZİ GÖRÜŞÜLDÜ

Toplantıda enerji, Ukrayna savaşındaki gelişmeler, Türkiye'nin girişimleri ve göç gibi ikili, bölgesel ve uluslararası ilgi alanlarına giren konular ele alındı.

Miçotakis, enerji kriziyle nasıl mücadele edileceği ve enerji piyasalarının normal işleyişine dönmesini sağlayacak tedbirlerin alınması gerektiği konusunda Yunanistan’ın görüşlerini sunarken, sanayide tazminat karşılığında tüketimin azaltılmasına yönelik bir pan-Avrupa mekanizmasının oluşturulmasına ilişkin son önerisi hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Miçotakis enerji fiyatları krizinin bir Avrupa sorunu olduğunu ve Avrupa'nın çözümünü gerektirdiğini yineledi. Ayrıca, AB'nin enerji taşımacılığına açılan kapısı olmak amacıyla hükûmet tarafından alınan inisiyatifleri sundu.

Toplantıda Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline ilişkin son gelişmeler ve Kiev'i desteklemeye yönelik Avrupa eylemlerinin koordinasyonu konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

DIŞİŞLERİ BAKANLARI GÖRÜŞTÜ

Almanya Dışişleri Bakanı Atina’da Başbakan Miçotakis’in yanı sıra bir dizi Yunanistanlı yetkiliyle de görüşüyor.

‘Kathimerini’ gazetesine göre Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Atina'ya resmî bir ziyarette bulunan Alman mevkidaşı Analena Baerbock ile başta denizaltılar olmak üzere Alman savaş malzemelerinin Türkiye'ye ihracatı konusunu gündeme getirdi.

Dendias Baerbock ile yaptığı ortak açıklamada "Bu denizaltılar Doğu Akdeniz'deki güç dengesini, NATO üyesi olmasına rağmen Yunanistan'a savaş tehdidinde bulunan bir ülke lehine değiştirme riski taşıyor" dedi.

DENDİAS'TAN UYARI

Dendias, Türkiye'nin Yunanistan'ın ve diğer devletlerin egemenliğini ve egemenlik haklarını ihlâl ettiği fikrini öne çıkarırken AB üyesi bir ülkenin topraklarını yasadışı olarak işgal ettiğini belirterek Ukrayna'daki revizyonizm örneğinin başarılı olmaması gerektiği, çünkü Yunanistan'ın bir sonraki kurban olabileceği uyarısında bulundu. Dendias’a göre Yunanistan da aynı denizaltılara sahip ancak komşularından hiçbirini tehdit etmiyor ve revizyonist bir güç değil.

Alman Dışişleri Bakanı ise Yunan adalarının egemenliğinin tartışılmaz olduğunu vurguladı. "Ege adaları Yunan toprağıdır ve hiç kimsenin buna itiraz etmeye hakkı yoktur" dedi ve aynı şeyi Türkiye'nin dışişleri bakanına da söyleyeceğini sözlerine ekledi. NATO ortakları arasındaki anlaşmazlıkların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğine işaret etti.

Yunanistan Dışişleri Bakanı İkinci Dünya Savaşı dönemi için Alman tazminatları konusuna da değinerek "tarihi sorumluluğun üstlenilmesini takdirle karşılıyoruz. Yunanistan Hükûmeti ve Yunan toplumu için Alman tazminatı konusu hallolmamış olmaya devam etmektedir" dedi.