Gurbetçiye Türkiye'de Emekli Maaşı Fırsatı!

Sosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar, çalışmaları devam eden yeni düzenleme ile tam zamanlı Avrupa’da çalışan gurbetçilerin, artık Türkiye'den emekli maaşlarını alabileceklerini söyledi.

Gurbetçiye Türkiye'de Emekli Maaşı Fırsatı!


Sosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar, bu düzenlemeye ilişkin çalışmaların sürdüğünü belirtti. Nacar, "Avrupalı Türkler Avrupa’da çalışırken Türkiye’den emekli maaşı alamıyorlardı. Şu andaki sistemde 520 Euro'nun altında çalışanlar Türkiye’ye gelip emekli aylıklarını alabiliyorlar. Hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem CHP lideri Kılıçdaroğlu, Avrupalı Türklerin özellikle Avrupa’daki STK’ların yoğun baskıları sebebiyle seçim beyannamelerinin içerisine 520 Euro altı değil de 520 Euro üzeri de tam zamanlı çalışan herkesin Türkiye’de gelip emekli maaşı alabileceklerinin yolunu açacaklarını söylediler. Dolayısıyla Avrupalı Türkler dört gözle bunu bekliyor. Seçimden sonra Avrupalı Türkler tam zamanlı çalışmaya ‘merhaba’ diyecekler. Bu yasa şu anda hazırlık aşamasındadır. Artık Avrupa’da tam zamanlı çalışan Avrupalı Türk, çok yakında Türkiye’de çıkacak bu yasa ile hem tam zamanlı Avrupa’da çalışıp hem de Türkiye’den emekli maaşlarını alabilecek. Bu aslında yıllardır söylenen kanayan bir yaraydı. Şimdi Avrupa’da tam zamanlı çalışanların da Türkiye’den emekli maaşı alabilmesi için çalışmalar başlatıldı" dedi.

25 YIL EVLİ KALAN KADINLARA EMEKLİLİK

Nacar, 25 yıl evli kalan kadınlara emeklilik hakkı tanınacağına ilişkin de çalışmalar olduğunu söyleyerek, "25 yıl evli kalanlara 45, 46, 47, 48, 49 yaşında emeklilik hakkının geleceğini Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarında yer verdi. Millet İttifakı da açıklamalarında söyledi. Bu ne demek; Avrupa’da ya da Türkiye’de bir ev kadını çalışsın ya da çalışmasın çocuk doğumu 1, 2, 3, 4 doğumda borçlanabiliyorlar. 25 yıl evli olanlar 45 yaşında erken emekli olabilme statüsüne sahip olacaklar. Aradaki gün boşluklarını 4 çocuk doğum borçlanması yaparak elde edebilirler. Aynı zamanda 25 yıl evli kalmaları halinde 45 yaşında erken emekliliğe giriş yapacaklar. Bununla ilgili söylemler başladı. Meclis komisyonunda bununla ilgili araştırmalar var. Daha yasalaşmadı. Bu haklardan yararlanabilmek için çocuk doğumlarını işletmeyenler varsa işletsinler. Ev kadını süreleri ile ilgili ikametgahlarını şimdiden hazırlasınlar. Bu yasa çıktığında başvurularını yapıp onlar da emekli hakkını almaya aday olacaklar" diye konuştu.

AVRUPALI TÜRKLER İÇİN FUL PAKET HAZIRLANIYOR


Nacar, ‘mavi kartlı’ olan Avrupalı vatandaşların da yeni emeklilik reformundan yararlanabileceklerini kaydederek, "1999 yılında rahmetli Necmettin Erbakan Hoca, rahmetli Turgut Özal, rahmetli Bülent Ecevit Avrupa’ya gidenlere ‘Avrupa vatandaşlığına geçin’ dediler. Avrupa’da her seminerde ‘Avrupa ülkelerinin vatandaşı olun, oradaki belediyelerde, oradaki mecliste bizi temsil edin’ dediler. ‘Bir kimlik vereceğiz’ denildi; bunun adı ‘pembe kart'tı.1999 tarihinde pembe kart, mavi kart oldu ve kütüğe işlendi. Eskiden mavi kartlılar SGK'dan girip de bir çay içemezlerdi. Şimdi yapılan düzenlemelerle sadece oy kullanamıyorlar. Emeklilik hakları bile var; ama Türk vatandaşlığında kaldığı süreleri borçlanabiliyorlar. Mavi kartta kaldıkları süreleri borçlanamıyorlar. İşte onun için de çalışma var. Artık ‘eşitlik ilkesine aykırı’ dendiği için bununla da ilgili komisyonda çalışmalar var. Avrupalı Türkler için ful bir paket hazırlanıyor. Bunun için Avrupalı Türk, gözünü kulağını meclise dikmiş durumda" ifadelerini kullandı.