İzmir'de peş peşe artçı depremler..

İzmir'in Buca ilçesinde, saat 03.29'da AFAD verilerine göre 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD büyük depremin ardından artçıların devam ettiğini açıkladı.

İzmir'de peş peşe artçı depremler..


İzmirliler, saat 03.29’da meydana gelen depremle sarsıldı. Merkez üssü Buca ilçesi olan 4.9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle İzmirliler sokağa döküldü, 2 kişi panikle balkonlarından atlayarak hastaneye kaldırıldı. Depremden sonra saat 09:50 itibarıyla 80 artçı sarsıntı kaydedildiği belirtildi. AFAD'dan ayrıca, hasarlı evlere girilmemesi uyarısı yapıldı.

Yaralılardan birinin durumunun ağır olduğu öğrenilirken, toplam 31 kişi hastaneye başvurdu. Deprem nedeniyle Konak ilçesinde bulunan tarihi Selahattinoğlu Camii’nin de minaresi yıkıldı.

80 ARTÇI DEPREM

Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar , “İzmir il sınırları içerisinde 17 tane tanımlanmış aktif fayımız var. Şu ana kadar toplam 62 tane artçı sarsıntımız var. Bunların içerisinde en yüksek olan artçı sarsıntının büyüklüğü 2.7 ama şu bir gerçek; özellikle 4.9 veya 5.0 büyüklüğündeki bir deprem sonrasında 4.0 büyüklüğüne kadar artçı sarsıntı beklenebilir.

Bu aşamadan sonra özellikle vatandaşlarımızın bu konuya dikkat ederek hareket etmesinde büyük fayda var. Özellikle depremin artçı sarsıntılarının belli bir noktada yoğunlaştığını, kümelendiğini görüyoruz. Bu da bizim hemen güneyimizde kalan Buca fayının kuzeyinde bir noktaya düşüyor. Depremin aslında bulunduğu yer bizim yaklaşık 35-40 kilometre uzunluğundaki Tuzla fayının en kuzeydoğu ucuna düşüyor.

Türkiye’de yaklaşık 500 civarında diri fay olarak tanımladığımız deprem üretme potansiyeline sahip fay var. Türkiye’nin hemen hemen her yerinde 4.0- 4.5 büyüklüğünde bir depremin olması son derece doğal. Bu gerçeği bilmemizde büyük yarar var. Dolayısıyla bu büyüklükteki bir depremden sonra panik yapmamak gerekiyor. Bugünkü depremde İzmir civarında aktif 17 fayı dikkate aldığımızda son derece olağan karşılanması gereken bir deprem.

Bunun yanı sıra özellikle İzmir’de 6.8- 6.9 büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeline sahip faylar var. Dolayısıyla bizim bir an önce İzmir’de yapı stokuna dikkat ederek hareket etmemiz önem taşıyor. Bu büyüklükteki bir ana şoktan sonra 4 büyüklüğüne kadar artçı sarsıntı bekleyebiliriz” dedi.