Rize’de sel ve heyelan: 2 kişi öldü, 6 kişi kayıp

Rize’de etkili olan sağanak nedeniyle dereler taşarak yolları kapattı, bodrum katları su bastı. Süleyman Soylu, Murat Kurum ve Adil Karaismailoğlu 2 kişinin öldüğü, 6 kişinin kaybolduğu Rize’ye gitti.

Rize’de sel ve heyelan: 2 kişi öldü, 6 kişi kayıp

Rize’nin Ardeşen ilçesinde etkili olan sağanak 2 kişinin ölümüne, 6 kişinin kaybolmasına, 4 kişinin de yaralanmasına neden oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu bölgeye giderek incelemelerde bulundu.

İLÇE MERKEZİNE ELEKTRİK VERİLEMİYOR


Sağanak nedeniyle dereler taşıp yolları kapatırken bazı evlerin zemin ve bodrum katlarını su bastı. Rize'nin yanı sıra Erzurum, Samsun ve Ordu il AFAD ekipleri ile AKUT ve İDAK ekipleri mahsur kalanları güvenli bölgelere tahliye etti. Rize'nin Güneysu ilçesinde yaşanan sel ve heyelan nedeniyle ilçe merkezindeki iki caddede yaklaşık 3 metre yüksekliğinde toprak birikintisi oluştu. Gece geç saatlerden itibaren çevre illerden ve Rize'den gelen ekipler ilçe merkezinde temizleme çalışmasını sürdürüyor. Güneysu Belediye Başkanı Rıfat Özer, ilçe merkezine elektrik verilemediğini açıkladı.



SOYLU: YAKLAŞIK 53 KÖY YOLU KAPALI

Bakanlar Süleyman Soylu, Adil Karaismailoğlu, Murat Kurum ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı sel ve heyelandan etkilenen Rize’ye geldi. İçişleri Bakanı Soylu, incelemelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yıl aynı dönemde de bölgede benzer hadisenin yaşandığını söyledi. Meteorolojinin tespitlerine göre bölgede, saat 15.00 ve 16.00'dan itibaren yoğun bir yağış gerçekleştiğini belirten Soylu, 7 saat içerisinde metrekareye 220 kilogram yağış düştüğünü dile getirdi. Yağışın Çayeli, Kalkandere, Güneysu ilçeleri ile merkeze bağlı Muradiye beldesinde, özellikle de Güneysu ve Muradiye'de etkili olduğunu ifade eden Soylu, "Şu anda ulaşılamamış ve mahsur kalmış vatandaşımız, şu andaki bilgimize göre yok. Köylerinde mahsur kalmış vatandaştan bahsediyorum. Yaklaşık 53 köy yolu ve bağlısı şu anda kapalı durumda. Ekiplerimiz çalışmalarına devam ediyorlar" diye konuştu.


Süleyman Soylu, sel bölgesinde incelemelerde bulundu

Muradiye beldesindeki bir evin yıkılmasının ardından başlatılan arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirten Soylu, şöyle devam etti: "Muradiye beldesinde, biraz önce enkazda bulunduğumuz alanda 3 vatandaşımızın olduğu değerlendiriliyordu. Bir vatandaşımıza ulaştık, 75 yaşında Hacere teyzemize ulaştık. İki vatandaşımızın evin önünde oldukları, yukarıdan kopup gelen heyelanla birlikte evi de aşağıya aldığı, evle arabanın arasına sıkıştığı konusunda bir değerlendirmesi var arkadaşlarımızın. Arama kurtarma ekiplerimiz orada çalışıyorlar. İnşallah onlara canlı bir şekilde ulaşabilme umudumuz var."



5 MİLYON LİRALIK DESTEK

Soylu, "Bir vatandaşımızın da Güneysu'da kaybolduğu değerlendirmesi var ama bu konuda ne arama kurtarmacı arkadaşlarımız ne biz ne de valiliğimiz tam emin değil. Onun için arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Sabahleyin, şu anda yoldalar, sahil güvenlik ekiplerimiz de arama kurtarma çalışmasına katılacaklar. Helikopterlerimiz de arama kurtarma çalışmasına katılacaklar" ifadelerini kullandı. Bakan Soylu, "Toplam 4 vatandaşımız, bir vatandaşımıza ulaştık, maalesef rahmet-i rahmana kavuştu. Diğer iki vatandaşımızın enkazda olduğunu değerlendiriyoruz. Bir vatandaşımızın da kayıp olduğu bilgisi var. Onunla ilgili de arama çalışmalarımız devam ediyor" dedi. Soylu, Güneysu'da 20'ye yakın esnafın da hasar aldığını belirterek yapılacak incelemeler sonucu hasar alan evler ve esnaflara yönelik ilk etapta 5 milyonluk bir kaynağı AFAD aracılığıyla göndereceklerini aktardı. Soylu, sabah saatlerinde yeni bir değerlendirme daha yapacaklarını ve alınacak tedbirleri belirleyeceklerini söyledi.


Rizeliler arama-kurtarma çalışmalarına katıldı.

VALİLİK: YIKILAN BİNA YOK

Rize Valiliği'nden yaşanan sel ve heyelanlarla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Şiddetini arttıran yağışlar sonucunda merkez, Güneysu ve Çayeli ilçeleri başta olmak üzere birçok yerleşim biriminde çok sayıda noktada heyelan ve taşkın olayları meydana geldiği belirtildi. Valilik açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Çayeli Büyükköy Beldesi'ne bağlı Çaycılar, Gümüştaş, Demirciler, Çavuşlu ve Orta Mahallede birçok noktada meydana gelen heyelanlar nedeniyle mahallelere ulaşım sağlanamıyor. 6 ayrı bölgeden toplam 38 kişinin konutlarında mahsur kaldıklarını ifade eden bilgiler ulaşmıştır. Yıkılan bina bilgisi yoktur. Çayeli Madenli Beldesinde belde merkezi dahil olmak üzere ana yollarda kesintiler olmuştur. Yine bu bölgedeki civar köylerde de birçok noktada heyelan ve taşkınlardan dolayı ulaşım sağlanamamaktadır. Güneysu İlçe merkezine yakın noktada ana yol üzerinde heyelan ve taşkın olayları meydana gelmiştir. Ayrıca Kıbledağı Çamlıca Köyleri grup yolu ile Dumankaya, Yeşilköy ve Tepebaşı Köyleri grup yolu kapalı durumdadır. Tepebaşı Köyünden 1 kişinin kayıp olduğu bilgisi alınmıştır."



ARAMA-KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRDÜRÜLÜYOR

Arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü belirtilen açıklamada "Erzurum AFAD, AKUT, UMKE ekipleri tarafından yürütülmektedir. Ayrıca Selamet, Kiremit, Ortaköy Tepebaşı ve Güneysu Merkez Mahallelerin birçok noktasında mahsur kalan ailelere ait bilgiler mevcuttur. Rize Merkez ve Salarha Vadilerindeki birçok köyden konutlarında mahsur kalan ailelere ait bilgiler ulaşmıştır. Bu bölgedeki köylerde de ulaşım açısından ciddi sorunlar mevcuttur. İl Afet ve Acil Durum Merkezinde İl Koordinasyon Kurulu Valimiz Başkanlığında bütün üyelerin katılımı ile tam faal halde çalışmalarına devam etmektedir. Çeşitli kanallardan gelen ihbarlar anlık olarak ilgili gruplara bildirilerek sahada çalışmalar yoğun şekilde devam etmektedir ifadelerine yer verildi. Meteorolojik verilere göre son 24 saat içerisinde Güneysu'ya metrekareye 219 kilogram, Çayeli'ne 214, Andon bölgesinde ise 147 kilogram yağış düştüğü öğrenildi.



KUVVETLİ YAĞIŞ BEKLENİYOR

Meteoroloji 11. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, Doğu Karadeniz'de görülecek sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, Trabzon merkez ve doğusu ile Rize çevrelerinde çok kuvvetli ve yer yer şiddetli (100-200 kilogram/metrekare) olmasının beklendiği ifade edildi. Açıklamada, sağanağa bağlı meydana gelebilecek sel, su baskını, yıldırım, heyelan, yağış anında kuvvetli rüzgar, yerel dolu yağışı ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi