Suriyelilere müjde (!) Aylık 40 bin TL ödüyorlar

Türkiye'den Almanya'ya giden Suriyeli göçmenlerin başına talih kuşu kondu. Almanya Suriyeli göçmenlere kişi başı 40 bin TL'ye yakın aylık ödüyor.

Suriyelilere müjde (!) Aylık 40 bin TL ödüyorlar


Almanya’da mültecilere yapılan devlet yardımları ile ilgili veriler ve bilgiler kamuoyu ile paylaşıldı. Türkiye üzerinden Almanya’ya gelen mültecilere çok ciddi yardımlar yapıldığı ortaya çıktı. 2020 yılında Almanya’dan 382 bin mültecinin sosyal yardım aldığı belirtilirken bunların çoğunun Suriye, Afganistan ya da Kuzey Afrika ülkelerinden geldiği duyuruldu.

Sözcü haberine göre Suriyelinin hukuki statüsüne göre değişiyor.

Öncelikle bir yurt ya da iltica kampında kalıyorsa, aylık 145 Euro'luk cep harçlığı alıyor. Bu acil ihtiyaç ve cep telefonu için.

Barınma ve sağlık masraflarını devlet karşılıyor, ayrıca yemek masası tarafından 332 Euro ödeniyor.

Ancak Suriyeliler, çok uzun süre kamplarda kalmıyor. Genellikle Almanya'daki akrabalarının desteği ve dil öğrenme süreçlerinin ardından topluma karışıyorlar.

Suriyeli mülteci, iltica hakkı aldığı andan itibaren işler değişiyor. Tüm kirasını ve evin yan giderlerini Almanya ödüyor. Her bir çocuk için ayda yaklaşık 219 Euro çocuk parası, kendisi ve eşine ayrı ayrı 430 Euro'ya kadar sosyal yardım veriliyor.

Böylece iş bulamayan Suriyeli, geçimini sağlayabiliyor. Genellikle kaçak işlerde çalışan ilticacılar, vergisiz kazanç elde ettiğinden, bu kez Almanya'da yasal çalışanlardan daha fazla kazanabiliyor. Bu durum ise son dönemde Almanya’da yasal çalışanlar arasında tepki çekmeye başladı.

5-6 çocuklu bir Suriyeli ailenin eline yaklaşık 1300 Euro çocuk parası geçiyor. Buna eşler için 860 Euro'luk Hartz IV yardımı da eklenince ortaya ciddi bir meblağ çıkıyor.

Kirasını, yakacağını, elektriğini, radyo- TV vergisini devlet ödüyor.


İş hayatına atılanlar ise, karı-koca çalıştığında ortalama 5000 Euro maaş alabiliyor.

Mesleklerine göre, Alman vatandaşlarının maaş kategorisinden işlere başlıyorlar.

Türkiye'nin Suriyelileri Avrupa'ya gönderme tehdidi, Suriyeliler ya da Afganlar için çok önemli bir fırsat olurken, Almanya’daki vergi mükelleflerinin cebinden de her yıl ortalama 4.2 milyar Euro çıkmasına sebep oluyor.