Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Cinel: Böyle gidersek herkes yer aramaya başlayacak!

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, yoğun bakımların doluluk oranlarıyla ilgili "Artış ivmesi son 15 günde çok fazla. Bu ivme ile böyle gidersek herkes yer aramaya başlayacak" dedi.

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Cinel: Böyle gidersek herkes yer aramaya başlayacak!


Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, Türkiye'de koronavirüs salgınıyla mücadelede son durumu değerlendirdi.

Cumhuriyet gazetesine konuşan Cinel, mutant virüsün şu anda sahada hâkim olduğunu söyledi.

Yoğun Bakım Derneği, "Böyle giderse herkes yatak arar"

"MUTANT VİRÜS ANA VİRÜS OLDU"

Mutant virüsün daha öldürücü olduğunu ve daha genç kişileri etkilediğini kaydeden Cinel, "Hastalığın 15 günde bir artma yüzdelerine bakarsak vefat sayısı da oldukça artmış durumda, yüzde 74 arttı. Mutant virüsün oranı yüzde 70’lerdeydi. Şimdi belki 80’lere doğru gidiyor. Mutant virüs ana virüs oldu ülkemizde” dedi.

"BU İVME İLE GİDERSEK HERKES YER ARAMAYA BAŞLAYACAK"


Hastaneye gelenlerin içinde yoğun bakıma daha organları tahrip olmuş kişileri alıyoruz. Öyle olunca da yoğun bakım mortalitesi (ölüm oranı) doğal olarak artma trendinde oluyor. Birinci zirveyi gördüğümüz dönem 19 Nisan’da, 1980 ağır hasta olmuştu. İkinci zirveyi gördüğümüz Aralık ayında 5 bin 970 oldu rakam. Şimdi 2 bin 300’lerde. Daha yoğun bakım doluluğunda yerimiz var görünüyor ama çok önemli bir farklılık var. O da total vaka sayısında 43 binleri bulduk, belki 45 binleri geçeceğiz. Artış ivmesi son 15 günde çok fazla. Bu ivme ile böyle gidersek herkes yer aramaya başlayacak.”