Türkiye'nin yarısı aç, bu açıklamayı rakamlarla kimler yaptı

TÜRK-İŞ açlık sınırının 2 bin 865 liraya çıktığını açıkladı.

Türkiye'nin yarısı aç, bu açıklamayı rakamlarla kimler yaptı


Duvar'ın aktardığına göre TÜRK-İŞ Araştırmasının Haziran 2021 ayı sonucu şöyle:

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2864 TL. Bu rakam mayıs ayında 2830 liraydı.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 9331 TL,

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3473 TL oldu.

Türk-İş’in verileri temel alındığında 'mutfak enflasyonu'ndaki değişim Haziran 2021 Mayıs itibariyle şu şekilde gelişti:

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,22 oranında artış gösterdi.

Yılın ilk altı ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 10,61 oranında gerçekleşti.

Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 17,84 oldu.
 
Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 18,08 olarak hesaplandı.

TÜRKİYE'NİN YARISI AÇ

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi’nin (DİSK-AR) 2019 yılında yayınladığı rapora göre, Türkiye’de yaklaşık 10 milyon kişi asgari ücretle çalışıyor.

TÜİK'in yayınladığı güncel verilere göre ise Türkiye’de istihdam edilenlerin sayısı yaklaşık 27,7 milyon. Türkiye’de çalışan nüfusun üçte birinden daha fazlasının asgari ücretle geçinmeye çalıştığı belirtiliyor.

Asgari ücret, yalnızca asgari ücret ile çalışanları değil, toplumun büyük bir kesimini de ilgilendiriyor. Asgari ücretin genel ücret artışını etkilemesinin yanı sıra, sosyal güvenlik primlerinin alt ve üst sınırlarının asgari ücrete göre belirlenmesi ve işsizlik ödeneklerinden emeklilik aylıklarına kadar pek çok ödemenin asgari ücret miktarından etkileniyor olması; konunun önemine işaret ediyor.

1 Ocak 2021 tarihinden itibaren yürürlüğe giren net asgari ücret ise 2 bin 825 lira 90 kuruş oldu.