Alaattin Aktaş: Faiz yüzde 42.5 olur ve yıl böyle kapatılır

Ekonomist Alaattin Aktaş, yarın politika faizinin en çok yüzde 2.5 oranında artacağını belirtti, Ocak ayında da fazla bir artış beklenmemesi gerektiğini yazdı.

Alaattin Aktaş: Faiz yüzde 42.5 olur ve yıl böyle kapatılır

Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu, yeni faiz oranını yarın açıklayacak. Ekonomi uzmanı Alaattin Aktaş, Kurulun en çok yüzde 2.5 oranında bir artış yapacağını belirtti. Bunun yabancı yatırımcılar için bir avantaj olduğuna değinen Aktaş, gelecek için belirsizliğe dikkat çekti "Ama burası Türkiye, bir bakarsınız politika değişmiş!" diye yazdı.

Aktaş'ın "Faiz yüzde 42.5 olur ve yıl böyle kapatılır" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle: Dolayısıyla yarınki faiz kararının üç aşağı beş yukarı belli olduğunu söylemek yanlış sayılmaz.

Politika faizi yarın çok büyük olasılıkla yüzde 42.5 düzeyinde açıklanacak ve yıl böyle kapatılacaktır.

Biraz önce de vurguladığım gibi biraz da gelişmelere bağlı olarak ocak ayında bir kez daha ve aynı oranda bir artırıma daha gidilip faiz yüzde 45’e çekilebilir ve uzun süre bu düzeyde yatay kalır.

YABANCI GİRİŞİ BAŞLADI

Merkez Bankası’nın kasım ayı toplantısından sonra yaptığı açıklamada artık faiz artışında sona gelindiği yolundaki ifade faiz artışı beklentilerinin bitmesini sağladı.

Daha önceki açıklamalarda sürekli olarak faizin daha da artırılacağı mesajının verilmesi yabancı yatırımcılarda ister istemez şu algının oluşmasına yol açıyordu:

'Faiz daha da artacak, demek ki borçlanma kağıtlarının fiyatı daha da düşecek, en iyisi biraz daha bekleyeyim.'

Bu algı ve yol açtığı bekleme eğilimi yabancının portföy yatırımı yapmaktan imtina etmesi sonucunu doğuruyordu.

Merkez Bankası’nın kasım ayı toplantısında girişte aktardığım ifadelere yer vermesi ve artık faiz artışında sona gelindiğini belirtmesi yabancı girişinin birden hızlanmasını sağladı.

Geçen ayki faiz kararı 23 Kasım’da verildi ve Para Politikası kurulu 'Artışta sona yaklaştık' açıklamasını o gün yaptı. Yabancı yatırımcı bir süredir çok fazla olmasa da net alım yapıyordu ama bu kararla birlikte alım hızlandı.

Yabancılar kasım ayının son haftasında 152, aralık ayının ilk haftasında da 891 milyon dolarlık olmak üzere iki haftada 1 milyar 43 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi aldı.

Yabancılar bu iki haftada sırasıyla 376 ve 562 milyon dolarlık olmak üzere 938 milyon dolarlık da hisse senedi alımı gerçekleştirdi.

Böylece yabancıların iki haftadaki toplam hisse senedi ve DİBS alımı 2 milyar doları buldu.

Ama burası Türkiye, bir bakarsınız politika değişmiş!

Para politikası bir süredir belli bir patikada gidiyor ama bir anda başka bir yola sapılmayacağını kim iddia edebilir.

Geçmişte bir başkanla ilgili olarak söylenen 'Laf dinlemiyor adam'la başlayan bir sürecin içinde olduğumuzu unutmayalım." (HABER MERKEZİ)