Cadılar Bayramı kutlaması faciaya dönüştü: Ölü sayısı artıyor

Güney Kore'de Cadılar Bayramı kutlamalarındaki izdihamda ölenlerin sayısı 153'e yükselirken, ülke korkunç olayın şokunu yaşıyor. Yayınlanan görüntülerde onlarca gencin cansız bedeninin sokaklara serildiği görülürken Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ulusal yas ilan etti.

Cadılar Bayramı kutlaması faciaya dönüştü: Ölü sayısı artıyor


Güney Kore’nin başkenti Seul’de dün gece Cadılar Bayramı kutlamasında yaşanan olaylar ülkeyi yasa boğdu.

Can kaybı 153’e yükselirken, 80'den fazla kişinin de yaralandığı olayda, hayatını kaybedenlerin büyük kısmının 20’li yaşlardaki gençler olduğu belirtildi.

Ölenlerden 19'unun yabancı uyruklu olduğu, aralarında Çin, Özbekistan ve Norveç vatandaşlarının bulunduğunu kaydedildi.

Seul şehir yönetimi, olayla bağlantılı 355 kayıp ihbarının alındığını açıkladı.

Ulusal İtfaiye Teşkilatı yetkililerinden Choi Cheon-sik, izdihamın, eğlence mekanlarının yer aldığı dar sokakta arka taraftakilerin kalabalığı itmeleri sonucu yaşandığını düşündüklerini belirtti.



Choi, olay yerine 800'den fazla acil durum görevlisi ve 140 civarında acil durum aracı sevk edildiğini dile getirdi.

Ulusal medyada yer alan bazı haberlere göre izdiham, Itaewon'daki eğlence mekanına kimliği açıklanmayan bir ünlünün geleceğine dair söylentilerle kalabalığın buraya akın etmesi sonucu yaşandı. Öte yandan mekanda uyuşturucu madde içeren şeker dağıtıldığına ilişkin iddialar da sosyal medyada yayıldı.

Seul'ün merkezindeki Itaewon'daki Cadılar Bayramı kutlamalarına yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, izdiham sonrasında onlarca kişinin yerlerde cansız yattığı ve acil servis çalışanları ile diğer kişilerin onlara kalp masajı yaptığı görülüyor.

Görüntülerde, üzerleri örtülü bir şekilde yerde yan yana yatırılan cansız bedenler olduğu gözlenirken kutlamaya katılanların sosyal medya hesaplarından yaptıkları canlı yayınlarda izdiham anlarının dehşeti gözler önüne serildi.
Görgü tanıkları büyük bir kalabalığın aniden 4 metre enindeki sokağa doluştuğunu, arkadakilerin baskısıyla öndekilerin düşerek üst üste yığıldığını aktardı.

Ölü sayısının artmasından endişe edilirken polisin hayatının kaybedenlerin kimliklerinin tespit edilmesi ve aileleri ile irtibat kurulması için çalışmalarını sürdürüyor.

Olay, Güney Kore'de 2014 okul gezisindeki lise öğrencilerini taşıyan feribotun batması sonucu 304 gencin hayatını kaybetmesinden bu yana yaşanan en ölümcül facia oldu.



DEVLET BAŞKANI YOON, "ULUSAL YAS" İLAN ETTİ


Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, olayın hemen ardından düzenlediği acil durum toplantılarında olay yerinde hızlı ilk yardım görevlilerinin sevk edilmesi ve yaralıların tedavi edilmesi talimatını verdi. Yoon, ayrıca olayla ilgili adli soruşturma başlatılmasını istedi.

Televizyonlardan halka seslenen Yoon, "ulusal yas" ilan ederken, "Bu trajedi ve felaket asla yaşanmamalıydı." dedi.

ABD BAŞKANI BİDEN'DAN BAŞ SAĞLIĞI MESAJI

ABD Başkanı Joe Biden, Seul'da yaşanan izdiham nedeniyle Güney Kore halkına taziyelerini iletti.

Biden, yaptığı açıklamada, "(Eşim) Jill ve ben Seul'de sevdiklerini yitiren ailelere başsağlığı diliyoruz. Kore halkının yasını paylaşıyor, yaralılara acil şifa diliyoruz." ifadelerini kullandı.

ABD ile Güney Kore'nin ittifakının her zamankinden daha canlı ve hayati, iki halk arasındaki bağların her zamankinden güçlü olduğunu vurgulayan Biden, "ABD bu trajik zamanda Kore Cumhuriyeti'nin yanındadır." diye konuştu.