İBB 750 minibüs ve 250 dolmuşu, taksiye dönüştürdü

İBB'nin sorunların çözümü için attığı adım ile birlikte 750 minibüs ve 250 dolmuş taksiye dönüştürüldü. Ekrem İmamoğlu: İstanbulluyu, plaka üzerinden üç beş insanın rant elde etme düzeninden kurtaracağım'' dedi

İBB 750 minibüs ve 250 dolmuşu, taksiye dönüştürdü

750 minibüs ve 250 dolmuş taksiye dönüşüyor: Kura çekimleri başladı


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) taksi sayısını arttırmak ve atıl durumda kalan minibüs hatlarındaki esnafın mağduriyetini gidermek için yeni bir adım attı.

750 minibüs ve 250 dolmuş taksiye dönüştürüldü, toplam 1000 taksi plakası kurayla belirlendi ve sahiplerine taksi hakkı verildi. 1000 taksi için 3 bin 917 başvuru oldu.

Törende konuşan İBB Başkanı Ekrem imamoğlu “İstanbul’un yoğun biçimde taksi sorunu vardır ve bu taksi sorununun çözümünü engelleyen akıl, hangi akıl ise ben o akılla kararlı bir şekilde mücadele etmeye devam edeceğimi buradan belirtmek istiyorum. Asla vazgeçmeyeceğim. Kulaklarımızı tıkayamayız. Kafamızı kuma sokamayız. Bu şehir 90’ların başında 6-7 milyondan 16 milyon resmi nüfusa, 20 milyon etkin nüfusa ulaşmıştır. Üç katı bir etkin nüfusa sahiptir İstanbul. Ama gelin görün ki taksi sayısı aynı. Beni, daha dün bir vatandaş çevirdi, 10 vatandaşa rastlıyorsam 5’i taksiden şikayet ediyor. Dün beni çeviren vatandaş, ‘Ben korsan taksiye biniyorum’ dedi. Taksi yetmiyor çünkü. Bu kadar açık bir biçimde itiraf edilen ve sorunu dile getiren vatandaşların sorununa çözümsüz bir şekilde yaklaşan, yeni bir yönetmelikle UKOME’nin sandalye sayısını değiştirerek karar almamızı engelleyen o akılla İstanbul halkı adına hesaplaşacağım” dedi.

“BEN HAYATIMDA HİÇ DAYAK YEMEDİM"

“Ben esnaf dostuyum, esnafımın para kazanmasını istiyorum” diyen İmamoğlu, şöyle devam etti: “Seçimden hemen sonra ilk defa zam yaptık. 1,5-2 senedir adım ‘Zamcı Ekrem’. Benim esnafım geçinemiyor ben kafamı kuma mı sokacağım? Her sene hak ettiği zammı vermek zorundayız. Mazotu siz mi zamlandırıyorsunuz, doğalgaza siz mi zam yapıyorsunuz? Bu ülkede enflasyonu yüzde 30’a siz mi çıkardınız, ben mi çıkardım? Bu ülkenin ekonomisini yöneten akıl o akılsa mecburuz sizlerin işinizi yapmanızı sağlamaya. Açık ve net şunu söyleyeyim, almanız gerekenden de az zam veriyoruz. Milyonlarca gariban vatandaşımız bu yükün altında ezilmesin diye. 150-200 taksici gelmiş, UKOME’de beni protesto ediyormuş. Niye? Taksi sayısını arttıracağım diye. Beni protesto eden taksici, sözüm ona taksici esnafı, 55 bine yakın akşama kadar direksiyon sallayan esnafımı tenzih ediyorum. Onların alınterinin büyük bir kısmının kime gittiğini de biliyorum. Birkaç yüz insan beni güya protesto ediyor. Protesto eden o taksiciler, niye siyasi propaganda veya tezahürat yapar onu ben anlamadım. Benim adım Ekrem İmamoğlu, başkasının isminin bağrılmasının anlamı ne? Derdiniz siyaset mi, derdiniz üzüm yemek mi, derdiniz bağcıyı dövmek mi? Ben bu bağcıyı dövmek isteyen akla, esnaf odasına sesleniyorum: Ben hayatımda hiç dayak yemedim. Çünkü toplumsal işlerde öyle bir hamle yapacak insan değilim. Hak ve hukuku korurum.”

TAKSİCİLER ESNAF ODASI BAŞKANI DAVET EDİLDİ, GELMEDİ


Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu’nun da törene davet edildiğini ancak katılmadığını belirten İmamoğlu, Taksici esnafını temsilen oda başkanı niye burada yok? Davet edilmedi mi diye sordum, edilmiş. Bugün o esnaf odasına 1000 yeni taksi katılıyor. O taksici esnafı yarın oda seçiminde oy kullanacak. 1000 taksinin hakkını koruyacaksın. Bu işi hukuki bir zemine oturtmak zorundayız. Mesleğiniz üzerinden kimsenin ezilmesine müsaade etmeyecek bir belediye başkanı var” diye konuştu.

İmamoğlu sözlerini şöyle sonlandırdı: “Birileri her şeye tek başına karar vermeyi gelenek haline getirmiş ve ona biat etmiş olabilir. Biz kime biat ettik biliyor musunuz? 16 milyon İstanbulluya. Şeffaf olmaya devam edeceğiz. 2022 İstanbul adına daha güzel olacak göreceksiniz. İstanbulluyu 3-5 insanın elinden, plaka üzerinden rant elde etme düzeninden kurtaracağım. Devletimin hangi kurulunda, hangi makamında oturuyorsanız oturun bu sese kulak verin. Bizi, bu işi daha sesli biçimde vatandaşın önüne sermek zorunda bırakmayın.”

750 minibüs, 250 dolmuşun taksiye dönüşme teklifi, temmuz ayında UKOME toplantısında görüşülmüş ve kabul edilmişti. 1000 minibüs, dolmuşun taksiye dönüştürülme teklifi kabul edilse de İBB’nin 5000 yeni taksi teklifi 10 kez reddedilmişti.

İstanbul’da toplam 17 bin 395 taksi var. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, taksi plakasına sahip olan esnafın taksiyi kullanmasının zorunlu olacağını, denetimlerin arttırılacağını duyurmuştu. İmamoğlu, yeni sistemde şoförler için de iyileştirmeleri açıklamıştı.

ŞOFÖRLERİN ÖZLÜK HAKLARI İYİLEŞTİRİLECEK

Yeni sistemde şoförlerin net maaşları sosyal yardımlar ve primler dahil aylık ortalama 6 bin 622 TL’ye çıkarılacağı, yolcular için de puanlama sistemi ile değerlendirme hakkı tanınacağı belirtildi. Bunun yanı sıra şoförlere yılda iki kez prim ödenecek, şoförlerin kıyafetleri iyileştirilecek, günlük bir öğün yemek ücreti İBB tarafından ödenecek.

Taksicilerin eğitim aldığı süreler, çalışma saati içerisinde değerlendirilecek, eğitimde olan şoförler hak kaybına uğramayacak. Bu yolla taksiciler haftada bir gün tatil yapabilecek. Araçlar, kameralarla takip edilecek ve güzergah değiştirme, yolcu almama gibi durumların önüne geçilecek. İstanbul Kart ve kredi kartı sistemiyle ödeme sistemi kolaylaştırılacak.

UKOME’NİN YAPISI SEÇİMDEN SONRA DEĞİŞTİRİLDİ

5 bin yeni taksi teklifinin UKOME toplantısında 10 kez reddedilmesinin arkasında yatan sebep ise UKOME’nin değişen yapısı. Resmî Gazete’de 19 Şubat 2020 tarihinde yayımlanan yönetmelik değişikliği ile UKOME’nin yapısı değiştirilmiş, UKOME’deki İBB temsilcisi sayısı 11 olarak kalırken toplam üye sayısı 27’ye çıkarılmıştı.

İmamoğlu, seçilmeden önce UKOME’de 11’i İBB, 10’u hükümet tarafından belirlenen 21 üye bulunuyordu ve belediye çoğunluktaydı. Ancak yapılan değişiklikle Milli Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da UKOME bünyesine dahil edilerek üye sayısı bakanlıklar lehine 27’ye çıkarıldı. Bu sayede belediye, önerdiği teklifleri kabul ettiremez hale geldi.

AKSU'NUN ARACINA CEZA KESİLMİŞTİ

Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, son toplantıda “Halkla bizi düşman ettiniz. Sizi tebrik ediyorum. Teknolojiye bu yatırım yapılsaydı bunu konuşmamış olacaktık. Taksicilere hem tacizci hem emekçi deniyor. Çocuklarımız okula gidemiyor. Tüm kurullarla görüşüyoruz ama belediyemiz tarafından bu hiç yapılmadı. Algı yapılıyor. Biz burada bir emek suikasti görüyoruz” demişti.

UKOME ağustos ayı toplantısında İBB Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu‘nun taksisine aynı güzergah için farklı ücretler yazması nedeniyle ceza kesildiğini açıklamıştı.