İstanbul’da 200 bin kaçak göçmen motokuryelik yapıyor

E-ticaret sektöründeki hızlı büyüme ile sayıları her geçen gün artan motokuryeler, büyük sorunlarla karşı karşıya. 200 bin kaçak göçmen kayıt dışı motokuryelik yaparken ölümlü motokurye kazaları da artıyor. Kuryeler Federasyonu’nu ziyaret eden CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, “Motokuryeler ölüyor, çünkü motokuryeler sahipsiz” dedi.

İstanbul’da 200 bin kaçak göçmen motokuryelik yapıyor


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, Kuryeler Federasyonu’nu ziyaret ederek son günlerde artan motokurye kazalarının nedenleri ve kuryelerin sorunları ile ilgili bilgi aldı.
Görüşmede Yüksel Mansur Kılınç’a bilgi veren Kuryeler Federasyonu Başkanı Murat Tomris, gecen hafta yedi motokuryenin trafik kazalarında can verdiğini söyledi.

SADECE İSTANBUL’DA 200 BİN KAÇAK GÖÇMEN MOTOKURYELİK YAPIYOR.


Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 300 bin, İstanbul’da 600 bin motokuryenin bulunduğunu ifade eden Tomris, İstanbul’da 200 bine yakın kaçak göçmenin motokuryelik yaptığına dikkat çekerek, “kaçak göçmenler piyasayı ele almaya başladılar. Ehliyet  yok, sigorta  yok. İşveren için düşük maliyetli çalışıyorlar. Bir motokuryenin günlüğü 300-350 lira ise kaçak göçmenler 150 liraya çalışıyorlar” dedi.

“KATLİAM YARATIR

İktidarın, B sınıfı ehliyetin motosiklet kullanım iznini 50 cc’den 125 cc’ye çıkarmaya hazırlandığını vurgulayan Tomris, “onlar bu pazarı canlandırmaya çalışıyor ama biz hayatta kalmak için canımızı dişimize takıyoruz. Eğitimsiz insanları bu mesleğin içine salmak katliam yaratır” şeklinde konuştu.

“MOTOKURYELER ÖLÜYOR ÇÜNKÜ MOTOKURYELER SAHİPSİZ”


Yağışların başlamasıyla motosiklet kazalarının daha artacağı uyarısını yapan CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç ise şu açıklamaları yaptı: ”Düzenlemeler yetersiz. Motokuryeler canını veriyor. Çünkü eğitim zayıf. Motokuryeler sahipsiz. Devlet gerekli düzenlemeleri ve eğitimleri yapmıyor. Motokurye İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerimizde artık vazgeçilmez bir hizmet alanı. Motokurye alanının önce devlet tarafından sahiplenilmesi lazım. Bir taraftan yapılması gereken yasal değişiklikler var bir taraftan bakanlıkların yapması gereken çalışmalar var. Tabii ki motokurye arkadaşlarımıza ,onların derneklerine, federasyonlarına da düşen görevler var. Ama bunları bir araya getirecek irade,  sorunların çözümünü sağlayacak devlet iradesidir. Türkiye birçok alanda yönetim sorunu yaşıyor, yönetilemiyor, koordinasyon yok. Kuryelerimiz ölüyor, kuryelerimiz yaralanıyor… Kuryelerimiz ile sürücülerimiz arasında, kuryelerle firmalar ve tüketiciler arasında tartışmalar oluyor. Tüm paydaşların bir araya gelerek bu sorunların çözülebilmesi mümkün.”

“SORUNLARI ÇÖZECEK DÜZENLEMELER CHP’NİN MASASINDA”

İki teker üzerinde can taşındığı ve yeni bir hizmet alanı olduğu bilinciyle düzenlemelere ihtiyaç olduğunu vurgulayan  Kılınç, “Sorunların çözümüne yönelik düzenlemelerin tümü Cumhuriyet Halk Partisi’nin masasının üzerinde… Sadece masamızın üzerinde tutmuyoruz. Yerel yönetimlerimizden de bu konuda istişare ve koordinasyonlarla destek alıyoruz.” dedi.