Sosyal Medyada zorba'like'


Teknolojinin gelişmesiyle günden güne daha çok hayatımıza girmeye başlayan sosyal medya ile birlikte, yeni terimleri de çok sık kullanır olduk. Like, dislike, troll, linç, etkileşim gibi kelimeler adeta sosyal medya ile birlikte büyüyen Z kuşağı gençlerinin hayatını yönlendiren unsurlar haline geldi. Tabii sosyal medyanın beraberinde getirmiş olduğu faydalardan bahsetmesekte olmaz. Dünyanın her alanından çok çabuk haber alabildiğimiz, gündemi anlık takip edebildiğimiz, fikirlerimizi yazıp, başkalarının fikirlerine ulaşabildiğimiz bu mecranın sadece olumlu noktaları var dersek yalan olur. Çünkü;

Sosyal medya ile birlikte büyüyen bir Zorba”like” kültürüde sosyal medya gibi büyüyüp genişlemekte. Bu kültürle tüm sosyal medya kullanıcıları hemen hemen sürekli karşılaşıyor, yaşıyor ve ne yazik ki yaşatıyoruz. Paylaşımların altındaki like butonuna tıklayıp tıklamama durumunun kararını verirken aynı zamanda o insanın tüm hayatı üzerinde söz hakkı olduğunu sanan bu kültürle, özellikle magazin sayfalarının postları altındaki yorumlarda çokça karşılaşıyoruz. Örneğin, ünlü bir oyuncunun birkaç kilo aldığına yönelik yapılan haber postların altında, o oyuncuya karşı yapılan zorbalığı sayfalarca okuyoruz. Ne kadar çirkin gözüktüğünden, ne kadar itici olduğuna, kocasının onu bu şekilde kilo almaya devam ederse aldatabileceğinden, ölmesi gerektiğine kadar birçok çirkin ithamlar ile bu zorbalıklara ne yazık ki şahit oluyoruz.

KULLANICILAR ETKİLEŞİM ALABİLMEK İÇİN ZORBALIK YAPIYOR

Özellikle aktif sosyal medya kullanıcıları için çok önemli unsurlardan birisi de “Görünür olabilmek” ve bu yüzden diğer kullanıcılar ile etkileşim halinde kalabiliyor olmak çok önemli.  Bu yüzden sosyal medya zorbalığını sadece etkileşim halinde kalabilmek için yapan binlerce insan var. Bunun en büyük örneğini instagram fenomeni olan bir kullanıcının Hande Erçel için kullanmış olduğu “bazlama surat” lakabıyla binlerce takipçi kazanarak, geniş kitlelerle etlileşimde bulunması, bu sayede takipçisinin artmasıyla görmüş olduk. Diğer aktif sosyal medya kullanıcılarının da etkileşim halinde olmanın takipçi sayısı olarak artmayı beraberinde getirdiğini fark edip, Hande Erçel’in postları altında ünlü fenomenin kullanmış olduğu lakabı uzunca bir süre binlerce insanın yazmış olmasıyla sosyal medya zorbalığının ne kadar genişleyebileceğini görmüş olduk.

FAN KİTLELERİDE ETKİLEŞİM HALİNDE KALABİLMEK İÇİN SOSYAL MEDYA ZORBALIĞINI KULLANIYOR

Sosyal medyada zorba olabilmek için bir kişiyi sevmiyor olmanıza gerek yok. Aksine o kişiyi çok seviyorsanız yine de Zorba”like” olabiliyorsunuz. Çünkü aktif sosyal medya kullanıcıları için özellikle Erişim, Etkileşim, Like gibi kavramlar oldukça önemli. Diğer kullanıcılar tarafından görünür olabilmek için bir kişi hakkında en acımasız yorumu yapmanız, en çok like alacak yorumun size ait olduğunun da bir göstergesi.

BU DURUMLA NASIL BAŞA ÇIKABİLİRİZ?

Kendi profilimiz üzerinde bu gibi zorbalıklara maruz kalmak istemiyorsak İnstagramın bize sunmuş olduğu bir kolaylık var. Yorum özelliğini kapatmak ve aynı zamanda bize hangi kullanıcıların yorum yapabileceğini seçebiliyor olmak gibi. Ama bu özellikleri kullanmaktan önce herkese karşı duyarlı olabilirsek, en büyük etkileşimi bu sayede sağlayabiliriz.