Ücretsiz SMA tarama testi İstanbul’da başladı

Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalığının önlenmesine yönelik evlilik öncesi çiftlerin SMA tarama uygulaması İstanbul'da başladı.

Ücretsiz SMA tarama testi İstanbul’da başladı


Evlilik öncesi uygulanan testlerin arasına SMA tarama testi de dahil edildi. Buna göre Aile Sağlığı Merkezleri'nde önce erkekten alınacak kan örneği ile SMA taşıyıcılık testi yapılacak.

Tarama uygulaması 27 Aralık itibariyle İstanbul genelinde başladı.

Alınan kan örneğinde erkek taşıyıcı çıkarsa, kadından da örnek alınacak ve çiftlerin her ikisi de SMA taşıyıcısı çıkarsa, çocuk sahibi olmak istedikleri zaman tüp bebek tedavisine yönlendirilecek.  

SMA taraması için Bağcılar 30 Nolu Aile Sağlığı Merkezine gelen Muhammed Yıldız (34) ve Nuran Yıldırım (20) çifti önlem için bu testi yaptırmaya karar verdiklerini söyledi.

Muhammed Yıldız, 'Bu testin yapılmaya başlayacağını daha önce biliyorduk ancak ne zaman başlayacağını bilmiyorduk. Sürekli bu konuyla ilgili araştırma yapıyordum. Araştırma yapmamın nedeni 15 Mayıs'ta evleniyoruz. Bir an önce randevu almam gerekiyordu. Bugün de aile hekimliğinden aradılar. SMA test taraması için hemen iş yerimden izin aldım. Bu testin evlenecek çiftlere yapılması gayet güzel. En azından doğacak çocuğumuzun SMA'lı olup olmadığına dair ön tarama yapılmış olacak. Biz de önlem amaçlı testimizi yaptırmaya karar verdik' dedi.

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA AÇIKLAMIŞTI


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2 Aralık'ta SMA Bilim Kurulu'nun ardından açıklamalarda bulunmuş, evlilik öncesi SMA testlerinin zorunlu olacağını açıklamıştı. Bakan Koca, "Çalışma ay sonu uygulanmaya konacak" demişti.