Tehlike gençler arasında artıyor

Elektronik sigara; kalp, solunum, sinir sistemi gibi organlara ciddi zarar veriyor. Prof. Dr. Elif Dağlı, e-sigaranın satışının yasak olduğunu ancak denetimsizlik nedeniyle özellikle internet ortamında satıldığına dikkat çekiyor.

Tehlike gençler arasında artıyor


Elektronik sigaranın kullanımı gençler arasında giderek yaygınlaşıyor. Dünyada 37 ülkede yasak, 73 ülkede kısıtlamaları var. Ülkemizde de satışı yasak olan elektronik sigaranın denetim yetersizliği nedeniyle internet ortamında satışının yapıldığını belirten Prof. Dr. Elif Dağlı “E-sigarada DNA tamirini bozan, hücre zarının işlevini engelleyen, anormal hücre büyümesine neden olan maddelere rastlandı. Hayvan deneylerinde ise e-sigara buharının çeşitli mikroplarla enfeksiyonu artırdığı, kalp, solunum, sinir sistemine zarar verdiği gösterildi. Yasadışı olarak internette satışı var, yapılan bütün uyarılara rağmen denetlenmiyor” diye tepki gösterdi.

Sağlığa Evet Derneği Başkanı ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, yayın organlarına yaptığı değerlendirmelerde elektronik sigaraya ilişkin “Elektronik sigaraya (e-sigara), ısıtılmış tütün ürünü ve benzerlerine topluca ‘elektronik nikotin salıveren sistemler’ diyoruz. Bu ürünler, nikotin, tütün, esrar gibi hedef maddeleri aroma ve tatlandırıcılarla karıştırıp pil ile ısıtıp oluşan buharın solunmasını sağlıyor” dedi. Daha az zararlı olduğu iddiasıyla piyasaya sunulan bu ürünlerin gençlere zarar verdiğini vurgulayan Dağlı “Bilinen sigaranın bu şekilde piyasaya sunulmasının arkasında bazı pazar hesapları var. Yeni nesil sigaranın öldürdüğünü biliyor ve kullanmıyor. Daha az zararlı olduğu iddia edilen bir ürünü, teknoloji ile paketlemek gençleri kandırabiliyor” diye konuştu.