Hayırseverlerin İBB'ye yaptığı bağışlara çöktüler

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) koronavirüs salgınında ihtiyaç sahipleri için topladığı yaklaşık 6,2 milyon liralık yardımın devletin kasasına geçtiği bildirildi.

Hayırseverlerin İBB'ye yaptığı bağışlara çöktüler

İstanbul ve Ankara dahil olmak üzere bazı CHP’li büyükşehir belediyeleri, salgından ekonomik olarak etkilenenler için yardım kampanyası başlamıştı. Ancak İçişleri Bakanlığı, valilikten izin alınmayan kampanyaların geçersiz olduğu yönünde genelge yayımlarken, banka hesaplarına bloke konmuştu.

Halk TV'den İsmail Saymaz'ın haberine göre; İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ‘Birlikte Başaracağız’  kampanyası kapsamında 6 milyon 212 bin 511 lira 14 kuruş topladı. Ancak paranın bloke edilmesinin ardından İstanbul Valiliği Denetim Komisyonu, paraların hak sahiplerine iadesini istedi.

Raporda, Yardım Toplama Kanunu’nun 29. maddesinde “İzinsiz toplanan mal ve paralara el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir” hükmünün yer aldığı belirtildi.

Fatih Kaymakamlığı’nın 8 Şubat 2022’de İBB’ye gönderdiği yazıya göre, belediyenin altı banka hesabındaki 6 milyon 212 bin 511 TL, 100 İsveç Kronu ve 40 avroya el kondu, para, İstanbul Defterdarlığı’na ait üç hesaba aktarıldı.

İMAMOĞLU: BEDDUA ALDILAR

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu kararı şöyle yorumladı:

“O gün bu parayı ihtiyaç sahiplerine dağıtmayıp kamuya geçirenlere, o zor günleri yaşayan ve yaşamaya devam eden binlerce insan beddua edecek. Beddua aldılar.”

NE OLMUŞTU?

Tüm dünyayı sarsan corona virüs salgına karşı İBB, 30 Mart 2020'de İstanbul’da yaşayan ihtiyaç sahibi kesimlere yardım etmek için “Birlikte başaracağız” sloganı ile bağış kampanyası başlattı. Kampanyayı sosyal medya hesabından duyuran İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul bu süreci büyük bir dayanışma örneği sergileyerek aşacak. Destek ve bağış kampanyamıza siz de katılın” çağrısı yaptı.

4 BANKADA HESAP AÇILDI

İmamoğlu, bağış toplamak için 4 bankada açılan hesap numaralarını paylaştı. Ertesi gün 31 Mart'ta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzası ile 81 ilin valiliklerine, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’na “yardım toplama” konulu yazı gönderildi. Yazıda son günlerde bazı yerel yönetimler başta olmak üzere kurum, vakıf ve derneklerin 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu'nun açık hükümlerine rağmen herhangi bir izin almadan bazı hesapları ilan ederek yardım toplama faaliyetine giriştikleri belirtildi.



Bakanlıktan gelen yazının ardından İstanbul Valiliği’nin bağış için İBB’nin hesap açtığı bankalara yazı göndererek hesapların bloke edilmesini istedi. Bunun üzerine İBB’nin bağış hesabı açtığı bankalar arasında bulunan kamu bankası, hesabı hemen dondurdu. Diğer bankalardaki hesaplara bağışlar bir süre daha devam etti.

İçişleri Bakanlığı, salgın yüzünden ekonomik sıkıntı yaşayan yardıma muhtaç vatandaşlara destek için İBB tarafından başlatılan bağış kampanyası nedeniyle İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında soruşturma da başlatmıştı. Soruşturmada henüz bir gelişme olmadı.