Telefonunuz kaybolmadan ve çalınmadan önce yapmanız gerekenler

Elimizden düşmeyen akıllı telefonlar hem maddi olarak değeri hem de içinde bulunan kişisel bilgi ve belgelerimiz açısından kritik öneme sahip.

Telefonunuz kaybolmadan ve çalınmadan önce yapmanız gerekenler
Teknoloji, Telefon

Akıllı telefonlar her gün kullandığımız, e-postamızı kontrol ettiğimiz, sosyal medyaya bağlandığımız, ödemelerimizi gerçekleştirdiğimiz kıymetli cihazlara dönüştü. Onları kaybetmek canımızı hayli sıkar ve genellikle de içinde kötüye kullanılabilecek pek çok hassas bilgi vardır. Siber güvenlik kuruluşu Eset, telefonumuz kaybolmadan önce ve kaybolduktan sonra hangi adımları atmamız gerektiğini paylaştı.

Kaybolan veya çalınan cihazlara yönelik takip uygulamaları geliştiren ABD merkezli Prey şirketi, müşterilerinin mobil cihazlarının yüzde 69'unun kaybolduğunu, yüzde 31'inin ise çeşitli şekillerde çalındığını bildirdi. Telefonlarımız, yanlış ellere düştüğünde kötüye kullanılabilecek pek çok kıymetli bilgiye sahip. Bu nedenle cihazlarımızın güvenliğini, onu kaybetmeden önce sağlamalıyız.

1- Telefonunuzu yedekleyin, verileri güvenli bir yerde saklayın

Henüz yapacak fırsatınız olmadıysa, bir an önce yapmalısınız: Mesela şimdi. Bunun birçok yolu var. Özetle, kişiler, mesajlar ve fotoğraflar gibi tüm temel gereksinimleri içeren yerel bir yedekleme dosyasını bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz. Bunu ayda bir kez yapmanız uzun vadede başınızı ağrıtacak sıkıntılardan kurtulmanızı sağlayabilir.

Alternatif olarak, verilerinizi düzenli olarak buluta yedekleyecek otomatik yedekleme özelliğini telefonunuzda etkinleştirebilir veya dosyalarınızı buluta manuel olarak yedekleyebilirsiniz. Bulut seçeneğinde, telefonunuz çalınırsa saklanan verilerinizi kolayca yeni bir telefona yükleyebilirsiniz.

2- Parola ve biyometrik kilitlerle korunun

Akıllı telefonlar, sıkı korunmalarına yönelik artık sayısız yöntem sunuyor. En iyi seçenek, güçlü bir parola ve parmak izi gibi bir biyometrik kilit kombinasyonu kullanmaktır. Biyometrik güvenlik, faydalı ekstra bir güvenlik katmanı sağlar. Parola konusunda da varsayılan seçeneği kullanmayın: Daha karmaşık bir parola seçin. Parola ne denli karmaşıksa, bir hırsızın parolayı kırması da o denli zorlaşır.